Grans viatges

Maribor, paradís íntim amb gust de vi

0 vots

Girona - Girona

De dimensions idònies per veure-la a peu, Maribor reuneix unes qualitats que la converteixen en parada obligada per al visitant a Eslovènia.

Francesc Poyato / Estic segur que, a priori, Maribor us sona com la segona ciutat d’Eslovènia. Això significa, més o menys, que ser la segona ciutat d’un petit país garanteix que la ciutat que visitarem és petita, agradable, molt receptiva als vianants, a mida de les persones i, simplement, encantadora. La garantia es compleix en una ciutat que, amb 125.000 habitants, a la vora del Drava –un dels sis rius més importants d’Eslovènia– i als peus de les muntanyes de la serra de Pohorje –amb uns 1.000 km2 d’extensió, aproximadament–, apassiona tant a visitants com als seus habitants, entre els quals incloc la meva bona amiga Jasna Vogrin, una autèntica enamorada de la seva ciutat. A Maribor es pot caminar tranquil·lament, dinar i sopar de manera exquisida, practicar excursionisme, anar a la universitat, navegar en canoa i, a l’hivern, esquiar. Un petit paradís, oi? Doncs coneguem aquesta meravella de ciutat.

 


Maribor és una ciutat que va rebre els drets com a tal cap a l’any 1254 i que va créixer especialment gràcies a la línia de tren que unia la capital de l’imperi austrohongarès amb Trieste, el seu principal port mediterrani. Capital Europea de la Cultura el 2012 i seu dels Jocs Universitaris d’Hivern el 2013, conèixer Maribor és tot un exercici de plaer i tranquil·litat. Us recomano que agafeu algunes de les seves places com a punts de referència. Així, a la part nord de Maribor trobareu Svobode Trg, o plaça de la Llibertat, un bon lloc on poder veure construccions típiques de l’època de la Iugoslàvia del mariscal Tito, qui continua conservant un carrer amb el seu nom. En l’àrea d’influència de Svobode Trg descobrireu tres llocs on començar a explorar el Maribor més genuí. L’església Franciscana, amb les seves dues torres en punta, precedeix el celler Vinag, que amb més de 20.000 m2 de superfície, gairebé 5 quilòmetres de passadissos i més de 5 milions de litres de vi, és parada gairebé obligada en una ciutat amb tradició i qualitat en l’elaboració de vins blancs. El castell de Maribor, el Hrad, al costat de cellers i amb façana a la plaça del Castell o Hradski Trg, completa la petita trilogia inicial.

 


A través de la petita xarxa de carrers de vianants del centre, atapeïts de comerços, bars i restaurants, podreu arribar a Slomskov Trg, una agradable, molt agradable, encantadora i tranquil·la plaça, en què, a més de les oficines de Visit Slovenija, trobareu un preciós edifici de la Universitat de Maribor –que acull el rectorat–, el Teatre Nacional Eslovè, la catedral i un edifici que no s’esmenta en moltes guies, però del qual recomano admirar la façana. Em refereixo a la central de Correus, amb un impactant aspecte verd, el seu estil neoclàssic i els elements decoratius que formen la façana, que delectaran aquells que admiren l’arquitectura. En un petit racó de la plaça veureu el nostre restaurant de referència: Novi Svet, especialitzat en peix fresc, la seva carta també ofereix la gairebé obligada a Eslovènia sopa de xampinyons, el pa casolà habitual de les llars de Maribor, i una tria de vins locals que us posaran en un compromís ­–els voldreu provar tots!. A pocs metres, Glavni Trg, la plaça principal de Maribor, acull  l’ajuntament i la columna de les plagues, que recorda una penosa part de la història de la ciutat.

 


El pont vell, a l’altre costat del carrer, i sobre el riu Drava, us indicarà on és Lent, el bar-ri més antic de la ciutat. Escarpat a la petita muntanya que s’erigeix ​​sobre el riu, Lent és el lloc perfecte per prendre una copa, dinar, sopar i fins i tot allotjar-se en algun dels seus hotels. La «baixada» a Lent –i ho poso entre cometes perquè, realment, cal baixar per unes escales– us porta al bulevard que s’estén paral·lelament al riu. Podreu veure importants monuments com la Torre de l’Aigua, la Sinagoga, la Torre de la Justícia –que dóna pas al mercat a l’aire lliure, que permet veure els aliments d’alta qualitat que es cultiven al camp d’aquesta part d’Eslovènia– i la Start Trta, la vinya més antiga del món amb quatre segles d’història. Fidel reflex de la cultura vitícola del país, Eslovènia s’enorgulleix de posseir la soca de vi més longeva del món, al voltant de la qual podreu visitar un interessant museu.

 


Per acabar a Maribor, i a la part nord, només a tres carrers de la plaça Svobode, trobareu Mestni Park, el «parc de la ciutat», un autèntic bosc on relaxar-se a tan sols cinc minuts del centre. Si el que preferiu és una ruta de senderisme a l’hivern o una sessió d’esports d’hivern en temporada, Pohorje, a pocs quilòmetres, és una opció. Perquè us en feu una idea, trigareu més a  agafar un autobús o un vehicle particular i aparcar-lo, que a fer el trajecte en si a la zona de muntanya. No us agradaria viure en una ciutat així? A mi, sí. Gaudiu-ne. La seva gent és molt amable i amistosa. Dedico aquestes línies a la meva amiga Jasna.

 


Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Rajadell es troba a l'extrem oriental de la comarca del Bages, al centre geogràfic de [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Maçanet de Cabrenys, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades són municipis propicis [..]
Deixa el teu comentari
A la falda dels santuaris de les Salines i la Salut de Terrades, tot resseguint el riu Muga [..]