Grans viatges

Karlovy Vary: d’on brolla l’aigua que guareix

0 vots

Girona - Girona

Karlovy Vary, situada a l’oest de Bohèmia i amb 50.000 habitants, és la ciutat més gran de la República Txeca. Situada a la vall dels rius Eger i Tepla, del seu subsòl brollen diferents fonts termals amb propietats curatives

Francesc Poyato / A l’oest de Bohèmia, un dels històrics pobles de la República Txeca, trobem Karlovy Vary, la ciutat termal més gran del país. Amb un cens de 50.000 habitants, aquesta plàcida ciutat, coneguda amb el nom en alemany de Karlsbad o en anglès de Carlasbad, i situada a la vall de petita muntanya que formen els rius Eger i Tepla, va ser fundada per Carles IV el 1370. El seu nom significa més o menys «els banys de Carles», en honor al seu fundador i a les propietats del seu subsòl, del qual brollen diferents fonts termals amb propietats curatives. L’arquitectura de Karlovy Vary atorga a la ciutat un inconfusible aire victorià fruit del desenvolupament del turisme curatiu de l’època, que va atreure el segle XIX personatges il·lustres com Karl Marx o Mark Twain.

 

Conèixer Karlovy Vary és un sa exercici per a vianants. En realitat, aquesta ciutat es divideix en dues parts: el centre en ell mateix, estructurat al voltant del carrer reservat a vianants Masaryka; i els seus voltants, fins al punt on es troba el museu i fàbrica de Becherovka, una beguda amarga elaborada a partir de 32 herbes segons una recepta secreta, amb el mateix nivell de confidencialitat, per exemple, que la Coca-Cola. La mundialment coneguda beguda, creada pel farmacèutic Josef Becher el 1807, té 38 graus, i si teniu temps us recomano que dediqueu una estona a visitar el seu museu. Al voltant del carrer Masaryka trobareu bons restaurants per acompanyar un bon glop, així com la majoria d’agències de viatges de la ciutat, com la sucursal de l’operador turístic més important del país, Firo Tour.


El curs del Tepla us guia en tot el recor-regut de la zona termal. En ambdues ribes, trobareu incomptables edificis d’època, molts dels quals convertits en hotels. Recomano que us fixeu en dos. D’una banda, i gairebé a l’inici del recorregut de la zona termal, veureu l’Spa Thermal Hotel. D’altra banda, pràcticament al final del trajecte, trobareu l’emblemàtic i impressionant Grand Hotel Pupp. El Thermal és un modern edifici i sala de congressos del 1977 que mostra una dels millors exemples de l’arquitectura socialista. Repudiat en el seu moment per la majoria de la població, no sense raó, ja que la presència d’aquesta construcció al bucòlic entorn de Karlovy Vary recorda més l’entrada d’un elefant en una terrisseria que no un exemple d’integració arquitectònica. No obstant això, crec que han fet bé mantenint-lo: d’aquí a unes dècades, el Thermal serà gairebé l’única mostra d’una bona part de la història contemporània. El Grand Hotel Pupp, en canvi, representa l’exquisidesa victoriana, el binomi història-luxe. Algunes escenes de Casino Royale, la pel·lícula de James Bond, van ser filmades al Pupp. Dar-rere del Pupp, podeu agafar un funicular que arriba fins al restaurant i mirador Diana, on podreu fer unes encantadores excursions a peu pels turons de l’Amistat.


Al llarg del recorregut al costat del Tepla, podreu veure les galeries de columnes on hi ha la majoria de fonts termals. Les Kolonáda, totes d’època, alberguen les fonts, on podeu prendre aigua mineral directament. Potser la Kolonáda del Molí és la més popular: amb 135 metres de recorregut, d’estil neoclàssic i construïda el 1891, amaga diverses fonts, una de les quals, la del príncep Venceslau, brolla a més de 60 graus de temperatura. Veureu que els visitants i els habitants de la ciutat trien la font que els recomana el metge segons el símptoma o la malaltia que volen combatre. A cada font veureu la temperatura a la qual surt l’aigua. Per beure’n, aconseguiu una tassa típica de Karlovy Vary: la característica típica és la palleta que sobresurt del mànec, a través de la qual es beu l’aigua. Entre una bona llista de malalties que curen les diferents fonts de Karlovy Vary, destaca un efecte secundari contundent per a alguns, tant per excés com per defecte: l’aigua de Karlovy Vary té un poderós efecte laxant. No deixeu de visitar les Kolonáda del Mercat o del Parc, són precioses. La de Vrídelní Kolon a Vrídlo us cridarà l’atenció, ja que el seu guèiser interior està cobert des del segle XVI, però va ser el 1975 quan es va construir el centre cultural que acull aquesta font. Els seus més de 12 metres d’altura emanen una mitjana de dos mil litres per minut a temperatures que ronden els 70 graus. La instal·lació sorprèn, igual que succeeix amb l’hotel Thermal, per ser l’única Kolonáda d’estil modern. Construïda en l’època socialista, d’aquí a uns anys també està cridada a marcar una fita en la història. Durant la visita a Karlovy Vary veureu que són molt nombroses les persones que recullen i beuen aigua de les diferents fonts utilitzant la típica tassa de Karlovy Vary. Si en voleu una, en qualsevol dels quioscos que trobareu al voltant en tindreu a disposició a preus a partir dels tres euros. Observeu les persones i imiteu-les, però abans documenteu-vos bé respecte de les propietats de l’aigua que voleu beure. Feu-me cas!

 


A part de les esmentades tasses per beure aigua, a Karlovy Vary podreu comprar les típiques galetes-hòstia locals, així com vidre de Moser, anomenat reial perquè és habitual en les vaixelles de les monarquies europees. Voldria agrair a les meves amigues Martina i Sarka l’hospitalitat a la seva ciutat. A elles dedico aquestes línies. Gràcies!Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Girona conserva un dels calls més extensos i ben conservats d'Europa
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
El camí natural de la Muga i la Xarxa de Senders d'Itinerànnia permet descobir les comarques [..]
Deixa el teu comentari
Sant Miquel de Fluvià, Ventalló, Torroella de Fluvià, l’Armentera i Sant Pere Pescador formen [..]