Grans viatges

Els dics d'Holanda

1 vot

Girona - Girona

Després dels tràgics fets del 1953, en què una tempesta va trencar dics dels Països Baixos i va provocar la mort de 2.000 persones, el país va decidir construir dues barreres per salvaguardar el territori de sota el nivell del mar. En aquest viatge&

Francesc Poyato / La nit del 31 de gener del 1953 és una data que els holandesos mai no podran oblidar. Una tràgica tempesta va trencar els dics de les illes del sud del país, les illes de Zeeland, i va provocar la mort de gairebé 2.000 persones, 200.000 caps de bestiar i la inundació de 2.000 quilòmetres quadrats de territori.


Només 20 dies després, el govern holandès va decidir la immediata creació i imminent execució del Pla Delta, un ambiciós projecte consistent en la creació de dues barreres, que va trigar  més de 30 anys a ser una realitat, per salvaguardar els  territoris de sota el nivell del mar del sud del país. Nosaltres vam sortir des de Rotterdam per explorar tota la barrera exterior seguint un recorregut per la carretera 57 fins a Middelburg. Us convidem que ens acompanyeu en aquest viatge per conèixer aquesta immensa creació.


El nostre recorregut s’inicia deixant a l’esquena els pòlders de Maasvlakte 2, gairebé 20 quilòmetres quadrats de terreny guanyat al mar com una extensió del port de Rotterdam. A l’illa de Voorn-Putten podreu visitar la petita i coqueta ciutat antiga de Brielle, una població perfectament perimetrada per la seva muralla antiga en la qual podreu gaudir d’un tranquil passeig pels carrers de traçat medieval.


A pocs quilòmetres de distància, i ja a la carretera 57, creuareu pel primer dic, el Haringvlietdam, un pont de 4,5 km, la construcció del qual va concloure el 1971 després de 14 anys d’obres. El Haringvlietdam compleix la doble funció d’aturar l’aigua del mar del Nord en cas de pujades brusques de la marea, i d’evacuar cap a l’exterior l’excés d’aigua acumulada en els rius Maas i Rin quan la marea està baixa. En aquest joc d’equilibris entre els rius i les marees de l’Atlàntic, els holandesos són, simplement, uns genis.


Un breu trànsit a l’illa de Goeree Overflakke per zones agrícoles i de baixa densitat de població condueix al Brouversdam, un pont sobre una illa artificial que us portarà a l’illa de Schouwen-Duivenland i la construcció del qual va provocar la creació de l’estany de Grevelingen i canvis en tota la flora i la fauna locals. Uns quants quilòmetres de tranquil·la conducció entre prats i sempre amb la presència dels dics a la dreta us porten a la gran barrera de l’Escalda. Aquesta faraònica i costosa obra consta de 65 comportes de la mida d’un camp de futbol cadascuna, que permeten salvaguardar la seguretat de les zones costaneres així com conservar-ne l’ecosistema. A mig camí d’aquesta gran barrera podreu aturar-vos a observar els pilars i la construcció d’una de les set meravelles de l’enginyeria mundial.


Al Neetlje Jans, petit parc temàtic, podreu parar-vos a menjar i a adquirir més informació sobre aquesta impressionant obra d’adaptació de la naturalesa a l’ésser humà. La parada al Neeltje Jans, com em va recomanar el meu amic, l’holandès Paul Hoffman, és una interessant visita de gran contingut temàtic. Només pel simple fet que provoca la sensació d’estar trepitjant una illa artificial el territori de la qual era aigua, Neeltje Jans mereix una parada en el camí.


Finalment, la petita illa de Noord Beveland, en la qual hi ha la localitat turística de De Banjaard, dóna pas a l’últim dic, el Vaersa Dam, abans d’endinsar-se a les terres de Walcheren, darrera illa del recorregut. A Noord Beveland podreu conèixer precioses platges de sorra fina a les quals podreu accedir creuant les dunes que formen un autèntic parc natural en paral·lel al mar del Nord. Si us agrada caminar per la platja, en qualsevol època de l’any, aquesta zona us encantarà: aire pur, vent iodat, àmplies extensions verges sense edificis que s’acompanyen d’altes dunes que us aïllaran de la resta del món. Un petit paradís, no us sembla?


A Walcheren, i com a punt final, us espera Middelburg, una bonica ciutat car-regada d’història i capital de la província de Zeeland. Middelburg, amb una bona oferta de restaurants, és un lloc tranquil on es pot degustar els mundialment famosos musclos de Zeeland, tan populars en països veïns com Bèlgica. Aquesta població, que va rebre el fur de ciutat el 1217, va ser un important centre de comerç entre Flandes i Anglaterra durant el segle XVI i és avui, gràcies a les seves properes platges, una cobejada destinació turística. Tot el nucli antic és un museu a l’aire lliure, no oblideu visitar el Markt amb el seu impressionant Ajuntament antic, ni tampoc l’abadia. Aquesta ruta us encantarà, petits poblets, grans obres de la humanitat i bells paratges de la natura, alguns dels quals creats per l’ésser humà.Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Coneix les ruïnes del Summum Pyrenaeum
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, el Consell Comarcal i el Memorial Democràtic [..]
Deixa el teu comentari
Una ruta per a gaudir del paisatge entre el mar i la muntanya