Grans viatges

Cracòvia, la grandesa monumental de Polònia

0 vots

Girona - Girona

L'anomenada "Roma eslava" és la capital espiritual del país i la ciutat polaca més europeista

EP/Javier Carrión

Cracòvia, l'anomenada 'Roma eslava', mostra malgrat els avatars de la intensa història de Polònia tot el seu esplendor en un autèntic 'encreuament de camins'. Situada molt a prop de les fronteres txeca i eslovaca, va ser un enclavament vital en les rutes comercials europees, de nord a sud i d'est a oest, i sobretot la capital d'un regne puixant fins al segle XVII en què va ser desbancada per la seva 'rival': Varsòvia. Avui, Cracòvia és la capital espiritual del país i potser la ciutat polonesa amb més sentiment europeu.

La bellesa i la classe d'aquesta ciutat regada pel riu Vístula es palpa en el seu centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1978. S'assegura que aquesta vella 'ametlla', presidida per la imponent Plaça del Mercat, és un dels dotze cascs antics més bonics del món, encara que en realitat en l´actualitat podem admirar-lo després de salvar-se gairebé de miracle dels bombardejos de la II Guerra Mundial.

Els nazis ja tenien data i hora per enderrocar-lo -de fet el 1944 ja havien minat gairebé tots els seus barris i els monuments més importants-, però una afortunada maniobra d'un general rus va evitar la tragèdia. No va tenir la mateixa sort la seva població jueva, localitzada al barri de Kazimierz, que també va retratar Steven Spielberg a La llista de Schindler, ja que milers de persones van ser traslladades des d'aquesta zona als camps d'Auschwitz i Birkenau, a només uns setanta quilòmetres de l'actual capital de 'Malopolska' (Petita Polònia), per trobar-se amb el seu últim destí.

En l'actualitat, Kazimierz ha passat de ser un barri marginat a un de les zones més de moda de la ciutat, una espècie de 'Soho' polonès amb els seus bars i restaurants que "conviuen" amb les velles sinagogues jueves, on el metre quadrat de construcció ha pujat com l'escuma i resulta gairebé impossible comprar una casa que en la majoria de les ocasions ha de ser reformada prèviament.

El cert avui també és que amb prou feines queda població jueva ni en aquest barri ni a la ciutat. Només estan censades unes vuitanta persones, però els joves omplen aquest 'nou barri' per divertir-se i gaudir de la nit.

A finals del segle XV el cèlebre Nicolas Copèrnic també va passejar pels estrets carrers d´aquesta ciutat, que actualment concentra uns 700.000 habitants, quan era simplement un estudiant de la seva famosa Universitat Jagiellon, la considerada 'perla del saber'.

Al costat del seu germà, va ser un jove universitari que ja li donava les primeres voltes a la seva cèlebre Teoria heliocèntrica del sistema solar que canviaria la visió del cosmos en una Cracòvia que figurava en el rànquing de les ciutats més riques i més desenvolupades cultural i intel•lectualment d'Europa . Per aquest motiu Nicolas va estudiar també dret, filosofia, astronomia, medicina i matemàtiques. Un geni del Renaixement com ho era a Itàlia Leonardo da Vinci.

Avui, cinc-cents anys després, Cracòvia segueix traspuant aquesta màgia intel•lectual, plena d'encant en el seu casc antic. Només cal admirar les seves belles esglésies -17 a la vella ciutat-, que atreuen al visitant tant pel seu aspecte exterior com pels seus recarregats interiors.

Temples d'un llarg recorregut històric doncs va ser aquí a Cracòvia on, per exemple, Karol Wojtyla es va ordenar sacerdot gairebé clandestinament a la capella privada de l'Arquebisbat (la seva finestra exterior adornada amb una foto del pontífex continua atraient milers de fidels), i va donar els seus primers sermons a la Basílica de Nostra Senyora, famosa pel seu altar de Wit Stoss, a la mateixa Plaça del Mercat.

Anys després, en els seus habituals viatges pastorals a aquesta ciutat, el Papa Joan Pau II visitava la casa al número 19 del carrer Kanonicza recordant els seus anys de Bisbe de Cracòvia. L'habitatge es troba en una via molt bella i gairebé sense comerços, molt propera al turó de Wawel, el gran símbol del poder reial. En aquest turó, presidida per la Catedral, el lloc de les coronacions i les tombes on hi ha les reis de Polònia, Karol Wojtyla va celebrar la seva primera missa en 1946 a la cripta de San Leonardo.

Sigui quina sigui la porta triada -la més espectacular és la de Sant Florian- de la vella i segura muralla que protegia Cracòvia, el camí condueix a la plaça del Mercat ('Rynek Glowny'), la plaça més gran de l'Europa medieval, que ha conservat els llocs de la seva Llotja de Panys, la torre de l'Ajuntament, les esglésies de Santa Maria -on cada hora es pot escoltar en directe un toc de trompeta patriòtic ('hejnal') que s'efectua les quatre hores del dia- i sant Adalberto, i les cases mansions que envolten aquest escenari únic a Europa.

La visita a aquest bellíssim casc no quedaria conclosa sense passejar pel Camí Reial en direcció a la Barbacana, que formava part de la muralla defensiva, parant abans a 'El cau de Michalik'. Aquest cabaret de finals del segle XIX continua sent centre de reunió per a turistes i cracovians, i està molt a prop de l'obra pictòrica més important que guarda Cracòvia: La dama del Ermini, el famós quadre de Leonardo da Vinci, exposat al Museu dels Czartoryski.

A les afores de Cracòvia, Nowa Huta ens ofereix una insòlita sorpresa. L'antic barri industrial edificat al voltant del complex industrial metal•lúrgic Tadeusz Sendzimir, ens permet submergir-nos en l'arquitectura del realisme socialista després de la gran guerra.

La companyia Crazy Guides Communism Tours (www.crazyguides.com) organitza, fins i tot, visites a aquesta Cracòvia de l'època comunista en els cotxes 'Trabant' (les populars saboneres 'dels anys 60) visitant una casa obrera i el barri que antigament presidia una estàtua de sis metres en honor a Lenin, avui en mans d'un col•leccionista suec.

Més clàssica, però no menys sorprenent, és la visita a les Mines de Sal de Wieliczka, inscrites en la primera llista de la UNESCO com a patrimoni mundial. En aquest laberint sota terra de 300 quilòmetres de càmeres i galeries només es recorren tres 3.500 metres, a una profunditat entre 64 i 135 metres, però les 22 càmeres d'aquesta mina fundada al segle XIII deixen bocabadat el visitant. Els joves cracovians es casen a la cambra més espectacular, la capella de Santa Kinga, amb capacitat per a 500 persones, i altres prefereixen prendre les aigües balneàries d'aquest regne subterrani de la sal.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Vic és la capital de la comarca d'Osona, al centre-nord de Catalunya. La seva situació [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Maçanet de Cabrenys, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades són municipis propicis [..]
Deixa el teu comentari
Una ruta per a gaudir del paisatge entre el mar i la muntanya