Grans viatges

L'Havana: captivadora metròpoli caribenya

0 vots

Figueres - Girona

L’Havana està feta per recórrer-la a peu. El passeig pels seus carrers permet al visitant aturar-se a contemplar els edificis més emblemàtics, prendre’s tranquil·lament un suc de canya o mantenir una conversa amb la seva gent al carrer. Per Francesc

L­­­­’Havana vella és una captivadora ciutat colonial que s’està restaurant progressivament, encara que la primera impressió de qui la trepitja sol ser d’una certa decadència continguda. L’Havana convida al vagareig a les seves places –com la plaça d’Armes, amb les parades de llibres i el preciós ajuntament; San Francisco, amb el cafè Oriente; la Plaza Vieja i, és clar, la plaça de la Catedral i la seva contínua animació. L’Havana també convida  a fer un tomb per les seves concorregudes vies, com el dens carrer Obispo o el carrer Mercaderes. Visiteu el Museu de la Revolució, a l’antic palau presidencial, i entendreu una part de la història del país. No oblideu el Capitoli –al costat del sorprenent barri xinès–, antic parlament que avui es pot llogar per organitzar una reunió d’empresa o un viatge incentiu. Hi ha dos llocs obligats: la Casa del Rom (interessant visita i encara millor degustació) i la fàbrica de cigars Partagás, on expliquen al detall el procés d’elaboració tradicional dels cigars havans.
 No deixeu d’anar al bressol del daiquiri a La Floridita –a la barra us trobareu amb el mateix Hemingway–, de prendre un bon guarapo o suc de canya a la Marina, ni de veure la crepuscular cerimònia de la canonada al castell del Morro. Us aconsellem que aneu d’un lloc a l’altre caminant, passejant pels carrers i conversant amb la gent, fins i tot a la plaça de la Revolució, relativament fora del centre i evocadora de la plaça Roja de Moscou.
A Cuba cohabiten dues monedes: el pes nacional –CUP–, utilitzat pels cubans per a tot allò que configura la base de l’economia, i el pes convertible o CUC, de paritat semblant a un dòlar nord-americà. Molts cubans poden accedir al CUC resolent. Els articles d’importació o que tenen la consideració de luxe es paguen en CUC, i hi ha botigues, serveis i preus en monedes diferents. A la pràctica, el CUP cobreix necessitats bàsiques i el CUC necessitats que no són bàsiques, i es podria dir que un cert grau de qualitat de vida està en relació directa amb el major o menor accés a la divisa convertible.
L’Havana és una ciutat molt segura, així que es pot anar amb total tranquil·litat a un país on la sanitat i l’educació són gratuïtes i universals per a tota la població. Vam conèixer al Malecón a Osvaldo, un enginyer que treballa de mecànic i que pesca quan té una estona lliure. Osvaldo havia capturat una dotzena llarga de peixos, així que ens va proposar anar a casa a menjar amb ell i la seva família en el seu Chevrolet del 56 –els antics cotxes americans que en altre temps havien simbolitzat l’opulència capitalista, avui són un símbol nacional que representa l’enginy i l’astúcia cubans. És l’experiència més entranyable que podem esmentar del nostre viatge. Potser us pregunteu quant ens va costar el menú... No confirmarem si vam pagar o no perquè potser això seria una mica indiscret. En el cas que haguéssim pagat, garantim que hauria estat una quantitat en CUC convenient per a ambdues parts. Quin preu té menjar peix fresc amb una família cubana que ens obre les portes de casa seva? La forma com vam menjar amb Osvaldo, resolent per la seva banda, es coneix a Cuba com a «paladares», restaurants –reconeguts o no– que poden muntar a casa amb un màxim de dotze cadires.
Al passeig del Prado, recomanem el paladar oficial de Doña Blanquita: no us ho perdeu si voleu menjar peix o pollastre casolà acompanyat de «moros i cristians»! A la porta veureu un munt de nens jugant, patinant, rient i feliços sense necessitat d’una videoconsola. En el mateix passeig trobareu rotllanes de gent que permuten pisos i cases: és el mercat immobiliari de l’Havana, els particulars no poden comprar i vendre literalment, però sí que poden permutar immobles entre ells (usdefruits, ja que la propietat és de l’Estat ).
És impossible obviar el comandant Castro. Venerat pels uns i odiat pels altres, no deixa indiferent ningú: tothom coincideix que és un brillant home d’estat, autèntic protagonista de la història contemporània. Després del col·lapse de la URSS, Castro va dirigir la supervivència de la revolució cubana cap a un equilibri internacional entre Canadà, Xina i Veneçuela principalment, cosa que s’intueix especialment a l’Havana.

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
El negoci conserva el mateix estil de venda i també la mateixa decoració que tenia quan [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Un recorregut per l'entorn d'Hostalric, amb visites a la Tordera i final al Castell [..]
Deixa el teu comentari
Portbou, Colera i Llançà són els tres primers pobles abans del cap de Creus. El seu paisatge [..]