Grans viatges

L'essència d'Holanda

0 vots

Girona - Girona

Malgrat no ser oficialment cap municipi, regió o província, ni tenir uns límits clarament definits, el Randstad ocupa una àrea d’uns 5.000 km2, abraça ciutats com Utrecht, l’Haia, Rotterdam i Amsterdam, i hi viuen 7 milions de persones

Acabo d’arribar dels Països Baixos, on he estat una setmana de viatge pel Randstad. Però, què és el Randstad? El Randstad no és exactament cap municipi, regió o província declarats oficialment.

De fet, hi ha una permanent discussió sobre quins són els seus límits, mai oficials, ja que hi ha qui situa el Randstad només en àrees purament urbanes, encara que l’explicació més generalitzada sobre aquesta zona és que el Randstad és la zona d’influència d’Utrecht, l’Haia, Rotterdam i Amsterdam. S’estén sobre una àrea d’aproximadament 5.000 quilòmetres quadrats i és habitada per gairebé set milions de persones.

Aquesta, una de les zones urbanes més densament poblades del planeta, és la nostra proposta per gaudir d’unes vacances de Setmana Santa diferent. Perquè us feu una idea, el Randstad s’estén sobre una superfície similar a totes les illes Balears, però amb una població set vegades superior. A part de les quatre ciutats principals abans esmentades, en el Randstad hi ha un centenar llarg de poblacions d’inferior magnitud poblacional, de manera que, en la pràctica, les quatre principals ciutats del Randstad s’han convertit en nuclis de serveis i comerç, i la resta de petites ciutats i pobles tenen una clara tendència a ser gairebé ciutats dormitori.

Però no us preocupeu, el Randstad és una destinació idònia per anar una setmana de vacances durant la qual podreu desplaçar-vos en un perfecte transport públic amb uns trens molt puntuals, amb bicicleta gràcies a la més perfecta xarxa de vies per a bicis d’Europa, o en cotxe, encara que amb aquest últim mitjà haureu de tenir en compte les cues d’entrada i de sortida a les grans ciutats holandeses. Un dia qualsevol, a les 8 del matí, al Randstad pot haver-hi fins a 120 quilòmetres acumulats de cues a les autopistes.

Enmig d’aquest oasi urbà, el Groene Hart o Cor Verd, és un passadís en què els holandesos han decidit conservar un nucli agrícola on poder respirar. El Ranstad també es divideix en Ala Nord –noordvlievgel o zona d’Amsterdam– i Ala Sud –o zona de Rotterdam & l’Haia zuidvilevgel–, us encantarà per fer una ruta.

Un dels avantatges que ofereix és que en un arc molt curt de quilometratge podreu conèixer moltes ciutats interessants. Començant al nord, Alkmaar, una petita ciutat que entra en la discussió sobre els límits del Randstad, és una curiosa petita urbs de la província d’Holanda del Nord en què es continua celebrant la tradicional subhasta de formatges.

En direcció sud, Amsterdam, la capital constitucional del país, mereix una especial menció no només per la seva arquitectura, la història i la seva cultura, sinó per la seva exemplaritat en aspectes socials com la integració, la convivència i la tolerància.

A pocs quilòmetres d’Amsterdam, hi ha la província de Flevoland, un territori d’extensió similar a l’illa de Mallorca i que els holandesos van crear a mitjan segle XX guanyant terreny al mar. Ciutats com Almere o Lelystad sorprenen per la seva modernitat i pel seu disseny gairebé rectilini que contrasten amb les velles estructures urbanes del país.

Gairebé a la costa del Mar del Nord hi ha Harleem, una petita i bonica ciutat molt animada, especialment els dissabtes. A pocs quilòmetres, Zandvoort marca l’inici d’una preciosa zona costanera molt apreciada com a destinació de platja a l’estiu.

Més cap al sud, a la província d’Holanda Meridional, podrà conèixer l’Haia, la seu del Parlament neerlandès. A escassos 20 quilòmetres cap a l’oest, Rotterdam és una dinàmica ciutat que va haver de ser totalment reconstruïda després de la Segona Guerra Mundial. Entre totes dues, Delft, és una petita i atractiva ciutat on la ceràmica blava i blanca i també les pintures de Vermeer són algunes de les seves senyes d’identitat.

Tornant cap al nord trobareu Gouda, una atractiva petita ciutat que us encantarà. Històricament coneguda pel formatge cremós al qual dóna nom, el nucli històric és molt pintoresc. A pocs quilòmetres trobareu Utrecht, la capital de la província del mateix nom, una ciutat amb ambient i on podreu admirar la torre de la catedral i passejar-vos al voltant dels canals.

A Alphen aan den Rijn, com en tantes altres poblacions del Randstad, podreu veure algun dels antics molins de vent, avui declarats tots monument nacional. A Leiden, gaudireu caminant pels carrers principals i al costat dels canals, mentre que a la Grote Markt trobareu bons restaurants on dinar o sopar. Per acabar al Randstad, us recomano, al nord d’Amsterdam, els pintorescos poblets de Monickendam, Volendam i Marken, els seus carrerons i racons es resisteixen a arribar a l’evolució dels nostres temps.

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Foto: Flickr, Autor: Bogdan.

Galeria de fotos

Per descobrir

Deixa el teu comentari
El castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Portbou, Colera i Llançà són els tres primers pobles abans del cap de Creus. El seu paisatge [..]
Deixa el teu comentari
Un recorregut per l'entorn d'Hostalric, amb visites a la Tordera i final al Castell [..]