Grans viatges

Les Ardenes, descobrint els secrets de la cervesa

0 vots

Girona - Girona

A les portes de la ciutat belga de Purnode, el visitant pot fer una parada a la Brasserie Du Bocq, on es pot veure com s’elabora la cervesa en una planta cent per cent familiar. Per Francesc Poyato

Des de Brussel·les o bé des de Luxemburg, l’autopista E411 o E25 respectivament, també coneguda com l’autopista de les Ardenes, guarda a la sortida 19 un exquisit secret. Una baixada d’un parell de quilòmetres porta a Spontin, un bonic poble que rep els seus visitants amb l’estampa del seu encantador castell, un recinte feudal que va començar a funcionar com a presó el segle XIII. Tres quilòmetres més enllà, a Purnode, a les portes de les Ardenes, la Brasserie Du Bocq és una de les poques plantes productores de cervesa que queden a Bèlgica 100 % familiar.
 Fundada el 1858 per Martin Belote, avui la sisena generació continua dirigint professionalment aquesta deliciosa aventura cervesera. Una gran família de 45 treballadors produeix 60.000 hectolitres anuals de cervesa  de 14 marques pròpies, que conviuen en la línia de producció amb gairebé un centenar més que lloguen a Du Bocq la seva capacitat productiva per produir una part o la totalitat del procés d’elaboració de les seves cerveses. I és que, a Bèlgica, la cervesa és una autèntica cultura, amb el mateix nivell de rellevància i importància que pot significar, per exemple, el vi o el cava a Catalunya.
A Bèlgica hi ha al voltant de 500 tipus de cervesa, que es produeixen en més de 50 brasseries o brouwerij repartides per tota la geografia nacional. No obstant això, hi ha marques històriques que han estat adquirides per d’altres; així, per exemple, la popular cervesa de l’abadia de Leffe (de la ciutat de Dinant) es produeix a la planta de Lovaina encara seguint escrupolosament la recepta original. Si us interessa el tema de la cervesa a Bèlgica, us puc recomanar un llibre excel·lent: Great Beers of Belgium, de Michel Jackson (el nom de l’autor és pura coincidència), una autèntica bíblia de la cultura de la cervesa al Regne de Bèlgica.
Les visites a Du Bocq (www.bocq.be) són només a les 2 del migdia i a les 4 de la tarda. No cal fer reserva, però sí ser-hi present uns minuts abans. Durant l’itinerari per l’interior de la planta, us ensenyaran el procés d’elaboració de les diferents cerveses, en el qual s’utilitza bàsicament llevat, llúpol, malta i aigua –Brasserie Du Bocq en té pous propis.
La primera fase consisteix en la barreja –brassage– de la farina de malta amb l’aigua durant 3 hores a 75 ºC en una cisterna de coure, que finalitza amb la introducció del llúpol –per obtenir una aroma i gust lleugerament amarg– i altres aromes naturals –gingebre, pela de taronja, anís, etc. Un segon procés de refrigeració a 22 ºC precedeix la primera fermentació, que en tines d’acer inoxidable i durant quatre dies fa que el llevat converteixi el sucre en alcohol. Tres dies addicionals de refrigeració a 4 ºC expulsen el llevat a la superfície del tanc, que es guarda per a la pròxima fermentació. La cervesa obtinguda es guarda a 0 ºC durant dues setmanes més abans de passar al procés de refermentació en ampolla –en què s’afegeix més sucre i llevat–, durant 12-15 dies més en càmeres a 25 ºC.
El final de la visita, amb la degustació de cervesa a la terrassa, és sens dubte el millor moment del dia. Com he esmentat abans, Du Bocq produeix 14 marques pròpies: Waterloo Triple & Double, Blanche de Namur, Gauloises, Brusselles, St. Benoit, Bocq (Apple, Xarxa i Agrum), Saison, Triple Moine, Deugniet i Bocq Christmas. Us recomano que tasteu la Blanche de Namur, la millor cervesa blanca del món el 2009. És rossa, dolça, fina i d’un gust exquisit entre poc àcid i poc dolç, amb 4,5 graus d’alcohol, que  se serveix entre 2 i 4 graus de fred. També us recomano la Red Bocq –de color vermell i afruitada amb cirera, maduixa, grosella i pruna.
Cada cervesa es degusta en un got propi, per raons tant estètiques com tècniques –per conservar els sabors i aromes en el recipient. En general, es considera que les cerveses afruitades són més consumides per dones i per això el got és més llarg, ja que es considera més femení. Els homes prefereixen en general les cerveses fortes i refermentades en ampolla, així que el got és més rodó, petit i massís: una mena de baló per conservar les aromes al fons.
Visiteu la Brasserie Du Bocq, val molt la pena. Agraeixo enormement a Sylvie de Schrevel, de Brasserie Du Bocq, la seva ajuda desinteressada i col·laboració activa en aquest article.

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Una passejada pel nucli antic de Santa Pau permet contemplar edificis singulars
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]
Deixa el teu comentari
Els pobles que formen part del parc natural disposen d’una bona oferta de serveis turístics [..]