Grans viatges

Eslovènia, una petita caixa plena de tresors

0 vots

Girona - Girona

La petita Eslovènia és un país ple de contrastos amb còmodes ciutats que permeten passejar-s’hi amb tranquil·litat. A més a més, té importants parcs naturals ideals per practicar senderisme, sense oblidar un dels seus tresors: la península d’Ístria.

E­­­­l nostre viatge de desembre és pel centre d’Europa: travessem Eslovènia. És un petit país de 20.000 km2 i de dos milions d’habitants. No es confongui, no és Eslovàquia. Aquesta innocent confusió sí que molesta els meus amics eslovens.
 Eslovènia era una de les repúbliques que formaven Iugoslàvia i una de les primeres que es va independitzar després que una gran majoria de la població ho decidís en referèndum i després d’una guerra de dotze dies. Avui, aquesta jove república és membre de la Unió Europea, amb l’eslovè com a idioma i l’euro com a moneda oficial.
 El nostre viatge comença a la frontrera de Lendava –just al pic del pollastre, com es refereix tant el pare de la meva amiga Polonna com molts eslovens al mapa del seu propi país: en un atles veureu que realment sembla un gall, com Itàlia una bota–i a través de modernes infraestructures amb les quals Eslovènia s’ha dotat en part gràcies als fons europeus, com ho va fer Espanya fa més de vint anys. Eslovènia és un país de paisatges, de natura, de petites ciutats, bona gastronomia, vi excel·lent i gent amable, acollidora. Ha imaginat alguna vegada un país de conte?  Existeix, és una petita caixa de tresors, i es diu Eslovènia.
La nostra primera parada és Maribor, a la vora del Drava, un dels sis grans rius eslovens. És la segona ciutat del país, amb 125.000 habitants. És deliciosa, perfecta per passejar-hi, prendre un cafè i assaborir un bon sopar a Novi Svet. Li recomanem el nostre allotjament, un petit hotel de deu habitacions en el llogaret de Pekre,  a deu minuts del centre de Maribor. Al peu de les muntanyes Pohorje –d’uns mil km2, són l’escenari perfecte de ciclistes, senderistes, esquiadors i parapentistes-, els habitants de Maribor poden presumir de tenir una gran universitat, un parc natural, estacions d’esquí i una òpera, pràcticament al centre de la ciutat. El centre de Maribor és com un petit i atractiu poblet on gairebé tothom sembla que es coneix i se saluda.
Glavni Trg amb la seva columna i l’Ajuntament és la gran plaça que dóna accés al nucli antic i als seus carrerons, on podem veure la catedral de Sant Joan, l’edifici de  correus, el Teatre Nacional, el castell, la sinagoga i la vinya més antiga d’Europa amb 400 anys. Dissabte al matí, i al costat del riu Drava, el mercat a l’aire lliure és ben animat. Abans d’abandonar Maribor, al matí vam visitar Ptuj, un pintoresc, antic i romàntic poblet al peu del seu castell.
Seguint per carreteres secundàries esquitxades de vinyes on es cultiva un excel·lent vi i on podem veure els típics assecadors d’herba, anem fins a Celje, tercera ciutat eslovena. Val la pena passejar-se pel seu carrer principal. És també un petit poblet de conte. Ja de nit continuem fins a Grossuplje, als afores de Ljubljana, per allotjar-nos en una granja, cosa que es pot fer a tot el país i que li recomanem, tant pel preu com per l’experiència.
El parc nacional del Triglav –muntanya dels tres caps, amb 2.864 metres d’alçada,  i el símbol nacional que apareix a l’escut de la bandera– és al nord del país. Bled és la porta d’entrada al parc i la postal clàssica d’Eslovènia gràcies a l’illa que és al centre del seu blau llac i que està coronada per l’església de Santa Maria. Però faci’ns cas, és millor anar-hi a l’estiu! Una bledna o barca de rems el portarà a l’illa. Les embarcacions de motor hi són prohibides.
La costa eslovena al nord de la península d’Ístria és un altre dels tresors eslovens. Només són 42 quilòmetres quadrats de línia costanera que contenen joies com Piran, una ciutat antiga que entra al mar com una petita península; Koper, la capital de l’Ístria eslovena; Portoroz, la gran estació balneària; i Izola, un agradable poble de pescadors. I si sou amants de la doma de cavalls, no us perdeu l’oportunitat d’anar a Lipica a veure una funció dels seus bells cavalls blancs. Per acabar, un últim apunt: Postojna i els seus 20 quilòmetres de coves que podrà visitar des d’un trenet, val la pena. S’enamorarà d’Eslovènia.

Més informació a
topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La Reserva natural de La Fageda d'en Jordà és un dels indrets més màgics i bonics de [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]