Grans viatges

Alps suïssos, muntanyes amb gust de xocolata

0 vots

Girona - Girona

La fàbrica de xocolata de Cailler, situada a Suïssa, transporta el visitant a l’origen d’aquest preuat aliment, en ple imperi asteca. L’exposició permet, a més, fer un tast de les més de 65 tones diàries de xocolata que produeix Cailler.  Per F

En arribar a la fàbrica de xocolata Cailler, als afores de Broc (Suïssa) i que té estació de tren pròpia, el primer que crida l’atenció és una construcció blanca que fa les funcions d’edifici principal. Tot i això, a mesura que un s’hi acosta, la millor i més excitant targeta de presentació de la fàbrica és la creixent olor de cacau i xocolata present en l’ambient. L’organització quant a compra d’entrades i cues d’accés és, com cal esperar a Suïssa, perfecta.

Segons l’idioma que vostè prefereixi, l’ubicaran en un grup o un altre; però mai no s’haurà d’esperar més de quinze minuts. Durant aquesta breu espera, no es perdi la col·lecció de cartells històrics de la fàbrica.

La visita s’inicia amb la locució gravada en l’idioma corresponent, que fa de guia acompanyant, a través de la història de la xocolata, un nom asteca, ja que aquesta civilització ja en consumia segles abans que Hernán Cortés la introduís a Europa. Així, la xocolata, una beguda que s’elaborava a partir de la fruita de l’arbre del cacau, era considerada pels asteques un aliment generador de felicitat i també moneda de canvi, ja que els asteques quantificaven, per exemple, un conill per deu llavors, i un esclau per cent.


Hernán Cortés, en arribar al que avui és Mèxic, buscava or groc, però va trobar or marró: els asteques li van oferir un arbre de cacau, però Cortés va acabar conquistant l’imperi asteca. En el primer viatge d’Hernán Cortés a Europa, els vaixells de l’estat  transportaven or i cacau, una beguda de déus a la qual Carles V va aconsellar afegir sucre. Les propietats reconstituents, excitants i sensuals de la xocolata van arribar a dividir la societat en funció de les seves actituds conservadores o progressistes, ja que mentre que els jesuïtes estaven a favor del seu consum, els dominics hi estaven totalment en contra, ja que opinaven que la xocolata era la beguda del diable. La polèmica va arribar tan lluny que el Papa va proclamar que la xocolata, en ser una beguda, no trencava, entre els monjos, la regla del dejuni. Maria Antonieta, abans de ser ajusticiada, va demanar una xocolata com a última voluntat.

A la fi del segle XIX els suïssos van inventar la xocolata en pastilla, una meravella que devem a personatges il·lustres com Daniel Peter, François-Louis Cailler o el mateix Nestlé, que va inventar una beguda específica per a nens a base de cacau. La fàbrica Cailler es va fusionar amb Peter, Khol i Nestlé el 1929 com una mesura per superar la crisi econòmica de l’època. Actualment, Cailler produeix entre 16 i 18 milions de quilograms de xocolata, amb una mitjana diària de 65-70 tones, de les quals gairebé dues terceres parts es destinen a l’exportació. Unes 340 persones a la fàbrica, i més de 65 en oficines de quinze països, fan realitat cada dia un somni que es va iniciar fa més d’un segle.

El futur de Cailler i els seus nous productes passa pel Centre d’Excel·lència de la Xocolata, un institut situat al costat de la fàbrica de Broc en què s’investiguen innovadores aplicacions al món de la xocolata. La visita continua amb el coneixement de totes les matèries primeres amb què s’elaboren diferents tipus de xocolata.

Una sala on es poden tocar i olorar tot tipus de llavors i productes utilitzats en la producció, precedeix un últim i breu pas per una línia de producció. El final de la visita (és clar!) és una degustació de diferents productes Cailler en què el límit el posa vostè. En aquesta sala hi xocolata blanca, amb llet, pralinés i xocolata negra per a tots els gustos. Al passadís d’entrada a la degustació, hi ha diversos panells d’informació. Aturi’s a llegir-ne amb cura un que indica com degustar la xocolata per apreciar-la no només amb el paladar, sinó amb el tacte, l’olfacte i la vista. Els diferents impactes que es produiran en el seu cervell i la seva interpretació, són també aspectes que li recomano estudiar. La xocolata, com el vi, es degusta, s’assaboreix i se’n gaudeix. A Cailler, aprendrà una mica més a beneficiar-se de tots aquests aspectes de la xocolata. Faci la visita: si li agrada la xocolata, aprendrà a estimar-la una mica més i, sobretot, una mica millor.


Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La millor opció per obtenir unes vistes magnífiques de la ciutat
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, el Consell Comarcal i el Memorial Democràtic [..]
Deixa el teu comentari
Sant Miquel de Fluvià, Ventalló, Torroella de Fluvià, l’Armentera i Sant Pere Pescador formen [..]