Grans viatges

Seguint els fars de Menorca

0 vots

Ciutadella de Menorca - Baleares

Viatjar per Menorca d’una manera original és possible fent la ruta dels fars més emblemàtics. El recorregut ressegueix vuit fars –els d’Artrutx, punta d’en Nati, sa Farola, cap de Cavalleria, Favàritx, punta Prima, Maó i camí d’en Kane– i permet vis

Menorca és una illa que sempre m’ha atret, per la seva herència cultural, la seva gent, els seus llocs, els seus sabors i en general per tot aquells ingredients que componen un viatge. Però Menorca guarda un parell de secrets per poder gaudir de l’escenari del seu perímetre com un actor i no com un espectador: és la ruta dels emblemàtics fars de Menorca. Preneu-vos el temps per fer aquesta excursió, necessitareu uns quants dies per fer-la amb tranquil·litat.
El primer dia vam decidir visitar els fars d’Artrutx, punta d’en Nati i sa Farola. La manera més curta d’arribar a Menorca amb cotxe és agafar el ferri cap a Ciutadella o Maó. Cap al sud de Ciutadella, hi ha el far d’Artrutx, davant d’una zona residencial i ben comunicat. És un far –m’atreviria a dir– gairebé urbà, situat al davant d’una urbanització i de fàcil accés. De retorn cap a Ciutadella i seguint en direcció nord trobem el far de punta d’en Nati, al qual s’arriba després d’uns quants quilòmetres d’estreta carretera i a través de camps on abunden les parets de pedra en sec i les restes prehistòriques com barraques i navetes. Punta d’en Nati és a l’oest de Menorca, així que no es perdi una bona posta de sol en un tan bell com desolador paisatge: molts menorquins vénen aquí a gaudir d’aquest màgic, efímer i únic moment del dia. Aquest far es va construir a principi del segle XX després del naufragi del vaixell General Chanzy, que va costar la vida a gairebé tots els passatgers i tripulació, ja que va deixar només un supervivent. De tornada a Ciutadella, a la bocana del port, trobem el petit far de sa Farola, una estructura original que es remunta al 1860 i té l’honorífic títol d’haver estat habitat fins no fa gaires anys.
El segon dia el passarem visitant els fars de cap de Cavalleria i el de Favàritx. En direcció a Maó i desviant-nos a l’altura des Mercadal, hi ha els fars de cap de Cavalleria i Favàritx. Segurament i al costat de punta d’en Nati, els que més em van agradar. El del cap de Cavalleria s’alça des del 1857 impàvid davant de la tramuntana i de l’illa des Porros amb un feix de llum que supera les 35 milles i sobre un imponent i alhora captivador penya-segat de gairebé un centenar de metres d’altura a l’abrupta costa nord, on les postes de sol no tenen res a envejar a punta d’en Nati. A mig camí des de la carretera principal hi ha la possibilitat d’aturar-se a l’Ecomuseu de cap de Cavalleria.

Favàritx és a l’albufera des Grau, l’únic parc natural de l’illa de Menorca, en una àrea de pedra negra de pissarra que confereix al far una apocalíptica imatge que evoca un escenari propi de la fi del món. Amb una mica de temps val la pena acostar-se a cala Tortuga i cala Presili –fins i tot a l’estiu hi ha espai per la tovallola! A aquests fars –i el comentari també és vàlid per a punta d’en Nati– s’hi arriba per carreteres sinuoses que donen a l’excursió un lleuger aire d’aventura, són en zones àrides, gairebé de paisatge lunar, el que contrasta i es complementa amb la verda frondositat de la resta de l’illa que va portar Menorca a ser declarada per la UNESCO reserva del biosfera el 1993. L’entorn de punta d’en Nati, Cavalleria i Favàritx no es correspon en absolut amb la imatge en color verd que tots tenim de Menorca, però no deixa de ser una de les singulars belleses secretes d’aquesta illa.

El tercer i últim dia visitem els fars de punta Prima, Maó i el camí d’en Kane. Finalment, i després de fer un tram del camí d’en Kane –dissenyat pel primer governador britànic, Richard Kane, per unir ambdós extrems de l’illa i que alhora permet viatjar tranquil·lament de Maó a Mercadal– arribem a punta Prima, on s’alça el far del mateix nom a la propera illa del Vent.

Per acabar aquest viatge, brindem a Maó, després de visitar el seu far –el més antic de l’illa– prenent un bon got de gin menorquí.


Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
El castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Els projectes d’instal·lació de parcs eòlics en un paratge tan sensible posen en perill [..]
Deixa el teu comentari
Pobles petits, emboscats, carregats de vida interior i envoltats de silenci els dies feiners. [..]