Notícies | Planes

El plaer de caminar descalç pel bosc

2 vots
El plaer de caminar descalç pel bosc

El plaer de caminar descalç pel bosc

Arribar a casa després d'una jornada llarga i treure's les sabates és per a molts un dels millors moments del dia. Coneixedors d'això, Karin van Veen i Manu Grymonpré, impulsors del circuit "Camina descalç", volen reivindicar el plaer i el valor de tocar literalment de peus a terra. El circuit està ubicat en ple bosc al terme municipal de Sant Hilari Sacalm. "Anar descalç és sentir la terra i gaudir d'una llibertat que ha desaparegut de la vida moderna. Vam decidir crear aquest circuit perquè caminar descalç és triar la senzillesa, despertar els sentits i posar-se en contacte amb la natura", raona Karin van Veen. Ella i el seu marit, Manu Grymonpré, són els propietaris de la Selva de l'Aventura, un bosc ple de tirolines, ponts penjants i escales que comuniquen entre els diferents arbres situat a Sant Hilari. En contrast amb aquest bosc on qualsevol es pot posar a la pell d'en Tarzan, ara han obert el circuit dins el mateix parc per, simplement, caminar.

Durant l'hora i mitja que aproximadament dura el recorregut, els visitants tenen l'oportunitat de passar sense sabates per damunt d'una gran varietat de materials: des de la més agradable gespa fins a les molestes agulles de pi, passant per fang, pedres, fulles, aigua, fusta, escorça, palla... Al llarg del recorregut, el visitant veu com se li desperten tots els sentits, tot i que el del tacte hi pren un protagonisme destacat.
Les portes obertes que es van realitzar a mode d'inauguració durant aquest cap de setmana passat van ser tot un èxit. Prenent com a referència el moble on els visitants poden guardar les sabates, Karin van Veen calcula orgullosa que van rebre la visita d'entre 400 i 500 persones: "Al moble hi caben 100 parells de sabates i el vam tenir completament ple diversos cops al llarg del cap de setmana". La zona de recepció ofereix, a part dels casellers on es poden guardar les sabates, una font d'aigua per rentar-se els peus.

Durant tot el cap de setmana, Karin van Veen i Manu Grymonpré van estar pendents de les persones que arribaven a la zona on comença i acaba el recorregut -el circuit és circular- per poder donar la benvinguda als visitants però, sobretot, per poder parlar amb ells de les impressions que havien tingut un cop realitzada la caminada: "Alguns ens van fer observacions molt útils per poder fer petites millores". Van Veen assegura que en general els comentaris van ser molt bons: "La majoria de les persones no s'esperaven trobar un recorregut tan complet, pensaven que simplement seria caminar descalços, cosa que ja de per si els semblava interessant perquè no ho havien fet mai a un bosc".

La sorpresa dels visitants va ser veure que "Camina descalç" no tan sols permet caminar sobre materials molt diversos i sentir les diferents sensacions de fred, humitat, suavitat o aspresa que aquests poden transmetre, sinó que a més té una clara voluntat didàctica i de conscienciació. "Volem intentar transmetre, aprofitant que s'està fent una activitat lúdica, el respecte cap a la naturalesa. Coses que en alguns països són tan bàsiques com reciclar, aquí encara van a peu coix", afirma amb veu greu Van Veen.

La propietària parla de les diverses "zones de tallers", dins del recorregut, contenta de l'èxit que han tingut entre els primers visitants: "En alguns racons del camí et trobes un cartell amb la petjada d'algun animal. Al cartell hi diu: "Qui sóc? Busca'm". Nosaltres hem amagat siluetes dels animals de mida real a les diferents zones. Representa que un cop la trobes pots obrir la tapa que hi ha al cartell i dins hi ha una anècdota sobre l'animal". Hi ha una altra zona d'olors, una d'observació i coneixement d'arbres i una que busca conscienciar sobre temes ecològics com "l'impacte dels cultius, el poder de reciclar o el temps de biodegradació d'alguns residus", detalla la impulsora del projecte.

Tot i així, Karin van Veen afirma que "Camina descalç" encara no està del tot acabat: "Estem instal·lant instruments a l'aire lliure al llarg del camí per crear zones de música i també estem acabant de preparar una zona de relax on es podrà fer pícnic i hi haurà jocs senzills per fer, òbviament, amb els peus", assegura somrient. Tot plegat esperen que estigui enllestit d'aquí a poques setmanes.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Castellfollit de la Roca és un poble bucòlic i especial.
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
La Ruta del Ter travessa cinc comarques de Catalunya
Deixa el teu comentari
Maçanet de Cabrenys, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades són municipis propicis [..]