Notícies | Planes

Gastrononomia de mar i muntanya

El restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries, amb una estrella Michelin, ens cuina un plat que combina el mar i la muntanya
22-03-2017 16:45
0 vots
Brunyols de Quaresma, postre típic de Setmana Santa a l'Empordà DDG

Brunyols de Quaresma, postre típic de Setmana Santa a l'Empordà DDG

Amb una estrella Michelin, que ha conservat els darrers dos anys, el restaurant-hotel Empòrium de Castelló
d'Empúries és un dels exponents de la tradició familiar i amb una història que supera els cinquanta anys. Des de fa nou anys, un dels plats que figura a la seva carta són els peus de porc amb perol blanc, espardenyes i endívies amb vermut. És un plat que combina el mar i la muntanya, basat en la filosofia de la cuina típicament empordanesa.

Són, tal com expliquen en Salvador Jordà i els seus fills, Màrius i Joan, els peus de porc com els que feia l'avi antigament, amb allioli negat. Per fer aquest plat, s'aprofita el sofregit, meitat brou d'escudella i meitat d'aigua. Es fan bullir els peus de porc i s'hi aboca l'allioli negat. Se separen els peus, es desossen i es farceixen amb la botifarra de perol. Després, s'emboliquen amb la mantellina. Amb el suc de la cocció, es dona textura amb salsa de color marró. Al voltant dels peus de porc, s'hi posa pebre rosa.

Mentrestant, l'endívia es cou amb el vermut blanc per treure l'amargor i s'aconsegueix, també, casar allò del mar i la muntanya: els peus calçats amb espardenyes.

TRADICIÓ

Brunyols i garnatxa

A l'Empordà, les postres típiques per aquestes dates de Setmana Santa són els brunyols de Quaresma, que s'han d'acompanyar, si es vol, amb la tradicional Garnatxa de l'Empordà, el vi dolç per antonomàsia a la DO Empordà, on se'n fan de molt bones.

De receptes per fer brunyols, n'hi ha de diverses i cada casa n'acostuma a fer de diferents. Si es vol gaudir d'aquest producte, també es pot aprofitar per visitar les fires temàtiques que se celebren als municipis de Garriguella i Darnius, on es podran tastar diverses maneres d'elaborar aquestes postres tradicionals de l'Empordà.

Saber-ne més

 
 
 
 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Des de l'època dels grecs, la comarca manté una intensa relació amb el món del vi
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Portbou, Colera i Llançà són els tres primers pobles abans del cap de Creus. El seu paisatge [..]
Deixa el teu comentari
Els projectes d’instal·lació de parcs eòlics en un paratge tan sensible posen en perill [..]