Un dels atractius naturals de Roses és, sens dubte, el seu litoral. Una de les millors maneres per disfutar-lo és a peu recorrent algun dels seus camins i trams del camí de ronda. És una activitat que es pot fer durant tot l'any, que no necessita excessiva preparació i que ens permetrà descobrir racons d'aquest espai de la costa empordanesa que d'una altra manera ens poden passar totalment desapercebuts.

Des de la tardor passada es venen fent les anomenades jornades de descoberta amb guia oficial del parc natural del Cap de Creus. Són rutes de senderisme que culminaran el mes vinent amb el darrer itinerari. Durant aquests darrers mesos els participants han pogut fer el camí de ronda des de cala Montjoi fins a Roses i contemplar una panoràmica d'una de les que es presenten com la badia més bella del món des de Bufalaranya. Altres itineraris completats són els anomenats camins d'antuvi o els camins entre prehistòrics, pagesos i pescadors.

Per aquest dissabte s'ha programat una sortida des del Llop a Norfeu amb un camí que presenta una dificultat alta. Aquestes rutes culminaran el 28 de març vinent amb l'itinerari GR92: de Dalí a El Bulli. La sortida serà a les 9 del matí des del port de Roses i la dificultat és moderada, segons els organitzadors. Es recomana sempre a tots els participants portar un calçat còmode, bastons i aigua. Així ens assegurarem de disfrutar d'una bona caminada que sol durar entre quatre i cinc hores. Són tot un regal pels ulls, ja que aquests camins ens permetran conèixer i contemplar zones del litoral de gran interès natural i paisatgístic. Les persones interessades poden inscriure's gratuïtament a roses.cat i al SAC de l'Ajuntament de Roses.

Els camins i itineraris de Roses part de la seva oferta turística. A la web oficial Turisme Roses hi ha un apartat on es detallen perfectament totes les opcions per resseguir el litoral a peu. Els interessats hi trobaran tota la relació dels camins amb la seva corresponent descripció, un mapa de situació i un detall del desnivell que s'ha de superar en cada tram. Per exemple, hi ha descrits el tram del Far del camí de Ronda que va des de Portbou fins a Blanes, el que uneix l'emblemàtica cala Montjoi -un dels símbols de Roses- amb Cadaqués, l'itinerari que es pot seguir per la zona megalítica i les construccions de pedra seca, els masos de Roses, la zona del Puig de l'Àliga on des d'on es poden contemplar unes vistes realments espectaculars, el passeig que es pot fer pel cap de Creus, la ruta dels olivars o la passejada fins al Castrum Visigòtic, entre d'altres.

De la ruta que ens permetrà descobrir alguns dels masos encara existents se'ns explica que «a l'ombra del castell de Bufalaranya, un grapat de masos havien estructurat aquests vessants solells de la serra de Rodes. Aquesta ruta transcorre pel fons de la vall del serrat de Can Berta, al voltant de la riera de la Trencada. Mas d'en Berta, mas Ponac, mas Favar (en runes), mas Palou (reconvertit en hotel) i can Pairet (habitat) són les propietats on encara ara la natura conviu amb les explotacions agrícoles».

Diuen, però, que les millors vistes sobre la badia de Roses que treuen la respiració són les del puig de l'Àliga. Sobre aquesta ruta, des de la web de turisme de Roses s'explica que «sortint des de la urbanització del Mas Oliva, ens endinsarem a la vall de l'Alzeda, pujant fins al puig de l'Àliga (463 m.). Al sud, ens enlluernarem amb el mar platejat de la gran badia de Roses. Al nord, a vista d'àliga, veurem la més modesta badia del Port de la Selva, encaixada entre valls i muntanyes de la costa del cap de Creus».

I com que l'Alt Empordà és terra d'oliveres tampoc ens podem perdre la ruta que transcorre pels voltants de Roses. En aquest sentit, s'informa que els participants voltejaran el «barri de Mas Oliva, tot seguint la riera Ginjolers, a la vall de l'Alzeda. Ens enfilarem lleugerament pel vessant solell, des d'on podrem admirar l'antic conreu de l'olivera amb vistes de la badia al fons».

I si el que volem és contemplar patrimoni natural no ens podem perdre la ruta megalítica o la que ens permetrà veure les construccions de pedra seca. Aquest itinerari circular comprèn «la visita a diferents espais funeraris prehistòrics i expressions culturals d'època neolítica de les comunitats pageses que s'establiren a la zona del pla de la Casa Cremada. D'altra banda, en aquesta ruta, hi destaca també la presència de construccions de pedra seca, un patrimoni generat a partir del treball agrícola de l'entorn que es pot observar en la morfologia del paisatge. Es pot complementar amb l'Itinerari megalític i de la pedra seca II, que comparteixen un mateix tram», segons ens expliquen des de turisme de Roses.

Tot plegat fa que aquestes rutes tinguin un gran interès i siguin una oferta lúdica i turística si visitem Roses i els seus voltants.