Rutes i excursions

A la vora de la Muga sense perdre detall

3 vots

Boadella i les Escaules - Girona

A la falda dels santuaris de les Salines i la Salut de Terrades, tot resseguint el riu Muga i els seus afluents, descobrim un Empordà generós en el paisatge, amb pobles acollidors i una hostaleria a l’alça.
 

La Muga és el nostre riu, el curs fluvial cent per cent empordanès. Al seu voltant hi ha crescut un nucli poblacional dispers però autèntic i esforçat, que al llarg dels segles ha donat peu a una contrada generosa en el paisatge i amable en el tracte de les seves gents.

A les portes de la tardor, quan el viatger ocasional encara busca la frescor dels arbres i la sorpresa constant dels camins i caminets d’aquests rodals, ens apareix davant nostre una ruta variada que tant podem fer amb bicicleta, amb moto o amb el cotxe familiar. A peu ja és una altra història, molt recomanable, també. No es tracta de buscar res en concret, sinó de deixar-nos portar per la nostra curiositat mentre ens anem traslladant de poble en poble. El viatge s’ha de saborejar per etapes, en dies consecutius o en caps de setmana alterns. Pel camí trobarem bon allotjament i suculenta cuina.

La nostra proposta la comencem a Darnius, una vila tranquil·la, de carrers endreçats i cases ben adobades. El recinte que envolta l’església conté la màgia medieval que també trobarem en d’altres nuclis del nostre periple. Del poble estant, podem transitar cap a l’embassament, aturant-nos primer al Club Nàutic, la platja del qual és l’autèntic mesurador de les anades i vingudes del cabdal del pantà. Vorejant-lo per la carretera asfaltada que mena cap a Maçanet de Cabrenys, hi trobarem un dels edificis més emblemàtics de la zona, La Central, avui reconvertit en un acollidor hotel amb spa del tot recomanable. Tant el servei, com les instal·lacions i la seva cuina bé valen una visita en qualsevol època de l’any.

Si som atrevits i agosarats, podem continuar la marxa cap a munt. Abans d’arribar a Maçanet se’ns apareixerà el Molí d’en Robert, un bon lloc per fer una altra aturadeta. Un cop a Maçanet no podem deixar de visitar el seu entramat de carrers i places. L’etapa de la jornada la podem arrodonir pujant fins a Tapis i Costojà o recular cap a Darnius per seguir la ruta que voreja el pantà cap a Boadella. La visita a la presa és sensacional si el temps acompanya. La balconada de ciment sobre la Muga retinguda desprèn pau i solitud, però sempre hi ha algú que ha tingut aquesta mateixa pensada.

Per als excursionistes, tot aquest territori és obert a noves descobertes, camins i corriols que conviden a perdre-s’hi

De Boadella a Albanyà
Presa avall arribarem a Boadella. Allà hi ha El Trull d’en Francesc, una icona gastronòmica que enguany ha celebrat els 20 anys de feliç existència. Boadella i les Escaules tenen encant propi i passat ric en molins, trulls i activitats boscatanes.
Després, podem pujar cap a la Salut de Terrades, lloc de peregrinatge i devoció. Espai de culte i de repòs culinari. Racó de costellades i aplecs. Pels valents, el repte de pujar a peu fins a Santa Magdalena té com a premi un paisatge singular que divideix la contrada sense perdre’n detall.

De baixada, ens podem aturar a Terrades. Un altre poble que llueix tranquil·litat i bona cuina. La Fornal dels Ferrers ens pot donar aixopluc per a la gana o el descans.

Tant a Terrades com a Sant Llorenç de la Muga o Albanyà, ens sorprendran les habilitats constructives que han permès restaurar amb gràcia i dedicació moltes antigues cases rurals avui reconvertides en primeres i segones residències força ben valorades.

Ens passarà especialment a Sant Llorenç, el vilatge més medieval de la ruta. A La Fraternitat o El Canonge podrem fer el toc o menjar-hi sense presses. Poble i riu són una sola cosa. Si voleu maravellar-vos amb el paisatge no dubteu en anar fins al paratge de la Muga Torta, a tocar l’antiga Fàbrica d’Armes de la Guerra del Francès.

A Albanyà, el patrimoni romànic s’extén per tot el municipi. Al càmping Bassegoda podrem allotjar-nos-hi com a punt final o punt i seguit d’aquest viatge. Segur que no ens decebrà.

Galeria de fotos

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La restauració i la recuperació d'aquest espai ha rebut el Premi Europeu de Paisatge [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de [..]
Deixa el teu comentari
Els projectes d’instal·lació de parcs eòlics en un paratge tan sensible posen en perill [..]