Rutes i excursions

Allà on l’enoturisme pren el bon camí

0 vots

Palau-saverdera - Girona

Entre Palau-saverdera i Vilamaniscle, tot resseguint la falda
de la serralada de Verdera per Pau, Vilajuïga i Garriguella, el paisatge
i el patrimoni ens reserven moltes sorpreses agradables.

Cinc pobles, cinc històries. Dotze quilòmetres, pam amunt, pam avall, entre la plaça Major de Vilamaniscle i la plaça de Palau-saverdera. Travessem Garriguella, Vilajuïga i Pau. Amb cotxe, amb bici o a peu. Tant li fa si comencem la ruta des d’un extrem o des de l’altre, la sensació és la mateixa, som en una part de l’anomenada Terra de Pas, així està constituïda amb la complicitat d’altres municipis de la zona.
Mirin, amb Roses per un costat i Capmany per l’altre, tot té prou vida com per entendre que som al rebedor de l’enoturisme a l’Empordà. Els ceps estan ara adormits. Les tòries podades i caigudes marquen l’etapa hivernal de boires i glaçades.
Les sortides i les postes de sol són espectaculars. Les aus rapi­nyaires apareixen i desapareixen amb vol majestuós, enfilades en algun pal o sortint de la contrada. La vida és escadussera en els carrers d’aquests pobles. Som en un Empordà variable, on encara es pot sentir la fortor del fum de llenya creamada, on encara es poden veure avis i àvies ajaguts per terra collint olives. Som en uns rodals de romànic, de forta empremta megalítica, entre l’esoterisme i el misteri. I enmig de tot això apareixen com oasi per a assedegats els cellers, moderns, actius, premiats.
Des de la Cooperativa Agrícola de Garriguella fins als cellers compartits d’Empordàlia a Vilajuïga i Pau, passant pel sempre rialler i proactiu celler Espelt, on el vi i la cultura s’agafen de la mà dia sí, i dia també. A Vilajuïga, hi trobem el centre CAT, espai d’aturada i reflexió del camí de Sant Jaume, primera parada de descans per als qui baixen esperitats o complaguts de Sant Pere de Rodes i Santa Elena. Una ruta que té aturador fix en el parc de pedra seca de Comes Tortes, una de les joies paisatgístiques i patrimonials de la zona, en ple procés de recuperació gràcies a la voluntat de l’Ajuntament i l’Associació Via Pirena.
De Vilajuïga, en podem destacar les seves arrels jueves, amb restes remarcables de l’antiga sinagoga, i la seva planta d’embotellament de la sensual aigua que porta el nom del poble que la veu néixer.
Les seves etiquetes porten com a emblema el mític castell de Quermançó, espai de llegenda, recuperat de l’oblit per l’empordanès Josep Maria Martorell.
Molt a prop, l’espai d’esbarjo de Mas Ventós ens ofereix una balconada sublim sobre la plana i l’extens sorral de la badia de Roses. És un bon punt de sortida per a arribar-nos caminant fins a Sant Onofre, l’ermita blanca que marca el punt d’inflexió paisatgístic de la serra de Verdera, entre Pau i Palau.
Són aquests dos darrers municipis, poblets acollidors de carrers endreçats i nombroses segones residències. Aquí, com en els altres municipis esmentats, la gastronomia hi té parada i fonda. Si fa no fa, poc més de dotze quilòmetres separen i uneixen aquest important escaló de la Terra de Pas.
 

Galeria de fotos

De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, el Consell Comarcal i el Memorial Democràtic [..]
Deixa el teu comentari
El camí natural de la Muga i la Xarxa de Senders d'Itinerànnia permet descobir les comarques [..]