Rutes i excursions

El petit Empordà que voreja la Muga

1 vot

Pont de Molins - Girona

Pobles petits, emboscats, carregats de vida interior i envoltats
de silenci els dies feiners. De Pont de Molins cap a munt ens trobem una comarca de terres roges, substrats fossilitzats i carregada d'història

La Muga i els riuets i les rieres que els envolten són els vasos comunicants d'un petit Empordà que per a molts és desconegut i, per a d'altres, és la terra de la seva vida. Des del seu naixement fins a la resclosa de Pont de Molins, la Muga ens permet apropar-nos a diversos pobles que tenen com a fil conductor la senzillesa i el marcat caràcter rural que sempre els ha distingit.

Molins fariners, explotacions mineres, antigues centrals elèctriques en desús i el pantà. Aquests serien, a gran trets, alguns dels elements identificadors d'aquest espai delimitat pel riu Major, Albanyà a munt, a tocar Costoja, la serralada de Santa Magdalena damunt de Terrades, l'embranzida de la Muga Torta a Sant Llorenç, la baixada manyaga del riu per Boadella o la força vertical del salt de la Caula, a tocar un jaciment prehistòric mai prou ben estudiat.

Entreu per Pont de Molins i aneu fent parada a cada llogarret que trobeu pel camí. Feu via cap a Boadella i pugeu fins a la Salut de Terrades. Allà hi trobareu el primer balcó on albirar l'encant del recorregut.
De baixada, atureu-vos a Terrades. Un llarg carrer horitzontal distribueix el poble. Carrers i carrerons de pedra ben tallada.

Després enfileu el camí cap a Sant Llorenç. Aturada obligada. Un dels pobles medievals més ben conservats de la contrada. Les restes del castell i la muralla, o la torre enlairada no ens deixaran indiferents. La Muga, als nostres peus, ens assenyala el seu origen pirinenc. En trobarem més indicis a Albanyà.
Un vilatge reduït, amb poca pressió urbanística i molta pau interior. A la plaça, potser, hi veurem arribar caminants o ciclistes que s'hi aturen per descansar en la seva travessa dels Pirineus.
La carretera asfaltada s'acaba aquí. Per als aventurers o excursionistes hi ha camí cap a Lliurona o el Bassegoda. Per als turistes convencionals motoritzats, el retorn és obligat per allà on hagin vingut.
De tornada a Boadella, el poble ens presenta una nova via verda que voreja la Muga.

Riu a munt hi apareix la impotent presa del pantà, que ara compleix el seu quarentè aniversari.
Quantes mugades, quantes mugades roges no ha evitat aquest gran bloc de ciment!

Resseguint el camí de la presa arribarem a Darnius, darrera etapa del nostre viatge. I sabeu què? per menjar no haureu de patir: al llarg del recorregut hi trobareu alguns dels millors restaurants de la contrada. Agafeu-vos la sortida amb calma, ben feta, amb dos o tres dies no en tindríeu prou.
 

Galeria de fotos

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La restauració i la recuperació d'aquest espai ha rebut el Premi Europeu de Paisatge [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Pobles petits, emboscats, carregats de vida interior i envoltats de silenci els dies feiners. [..]
Deixa el teu comentari
El camí natural de la Muga i la Xarxa de Senders d'Itinerànnia permet descobir les comarques [..]