Rutes i excursions

Un racó idíl·lic per deixar-se seduir

7 vots

El Port de la Selva - Girona

Un dels principals valors dels pobles de la Mar d'Amunt és el seu entorn natural, que es manifesta ple de secrets per descobrir, i les seves riqueses patrimonials que amaguen un alt interès tant històric com artístic
 


La Mar d'Amunt comprèn tot el territori al nord del cap de Creus, des de Cadaqués fins a Cervera.

És un territori abrupte, amb una geologia excepcional i única, sacsejada pels vents i l'aigua com si fossin escultors que modelessin una peça. Conèixer aquests paratges naturals, que l'home sàviament ha protegit, i els entorns urbans que s'hi alçen al bell mig és tota una experiència per al viatger, que pot gaudir intensament d'aquest racó de l'Empordà i endur-se un record etern.

Des d'aquest breu aparador, proposem algunes visites inaludibles iniciant el recorregut pel mític Cadaqués que ha sacsejat esperits sensibles i creatius.

És tan confortable perdre's pels seus carrerons empedrats i descobrir tresors alçats amb l'esforç de l'home com l'església de Santa Maria del segle XVI a l'interior de la qual s'hi pot trobar l'impressionant retaule barroc, obra de Pau Costa; la casa Rahola d'estil neoclàssic construïda per Josep Roca i Bros, autor també de l'antic Teatre de Figueres; la modernista casa Serinyana o casa Blaua; la del Llané per arribar a la badia de Portlligat, on trobem la casa d'arquitectura popular on van viure els Dalí, ara convertit en museu.
D'aquí arribem al Far del cap de Creus, porta d'entrada al parc natural que ofereix una diversitat paisatgística de gran bellesa amb dòlmens i castells, penya-segats i vinyes així com illots i esculls, fons coral·lígens i espècies marines variades. Primer parc marítim-terrestre de Catalunya, el seu valor paisatgístic i patrimonial és inqüestionable i es pot conèixer de la mà dels guies del parc que proposen una àmplia oferta d'itineraris a peu o en barca.

Una de les parades obligades és l'impressionant monestir de Sant Pere de Rodes que, per aquestes dates, també es pot descobrir en horari nocturn tot coincidint amb els concerts del Festival Internacional de Música que s'organitza.

Cales i platges de sorra fina
Després de recórrer el monestir, així com el seu entorn amb l'ermita de Santa Helena o les restes de Santa Creu de Rodes, el viatger pot acostar-se al Port de la Selva per conèixer des del petit nucli de la Vall de Santa Creu, passant per Sant Baldiri de Taballera o ja endinsar-se pel poble i les seves interioritats: fer el cafè en el renombrat Cafè Espanya que pren el relleu al mític Cafè de la Marina; dinar al restaurant La Tina del Port, el celler més antic del poble situat al carrer Major o  banyar-se en qualsevol de les múltiples cales o platges de sorra fina o pedres arrodonides pel vent i pel mar:

La darrera parada d'aquesta passejada és la veïna germana del Port, Selva de Mar, un poble petit i amable que convida a deixar passar el temps tot contemplant els seus racons.

Entre aquests podem destacar, en el punt més alt del poble, la capella de Sant Sebastià. Mig castell, mig capella, és d'estil romànic. També tenen especial interès les muralles i torres de defensa datades del segle XVI que recorden les llunyanes èpoques en què els atacs dels pirates eren un fet usual. Actualment, aquestes es troben integrades al paisatge urbà de la Selva formant part d'alguns habitatges.

En aquest recorregut tampoc pot faltar el celler d'en Climent, antic celler del segle XVII, ara reconvertit en restaurant, on anys enrere prestigiosos pintors feren exposicions. No podem oblidar el molí del salt d'aigua que es troba seguint la riera, més amunt de la Font dels Lledoners, o el dolmen de la Taula dels Lladres.
 

Galeria de fotos

Per descobrir

Deixa el teu comentari
Aquest volcà es troba situat al mig de la ciutat d'Olot, alineat entre els volcans de [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Entre Palau-saverdera i Vilamaniscle, tot resseguint la falda de la serralada de Verdera [..]
Deixa el teu comentari
Sant Miquel de Fluvià, Ventalló, Torroella de Fluvià, l’Armentera i Sant Pere Pescador formen [..]