Rutes i excursions

Entre la muntanya i la plana

5 vots

Boadella i les Escaules - Girona

Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabreys ofereixen al visitant l’oportunitat de fer rutes a peu per contemplar el seu patrimoni natural i divisar algunes de les vistes més excepcionals de la comarca

Fer un recorregut entre la muntanya i la plana emprodanesa permet gaudir d’un paisatge rural de gran bellesa de pobles com Boadella d’Empordà, Darnius o Maçanet de Cabrenys que ràpidament captiven el visitant perquè li ofereix les vistes d’un patrimoni natural excepcional de la comarca.


La Muga ha marcat l’existència de la gent de Boadella d’Empordà i les Escaules que n’ha fet ús durant dècades i que continua aprofitant-se de l’atracció turística que ara genera. Des de fa un temps es potencia un itinerari que el voreja, apte per a totes les edats. Durant la passejada, planera i fàcil, es pot admirar un paisatge modelat per l’aigua alhora que diferents elements –tres antigues rescloses de centrals hidroelèctriques– que formen part del patrimoni industrial local. En aquest sentit, en el camí fluvial hi ha tres antics molins que daten del segle XIII i dels que es desconeix si s’usaven com a molins o tenien un caràcter termal. D’altra banda, les Escaules no es queda enrere quant a atractius: el castell de les Escaules ­–visitable amb precaució–; el pou de glaç, a poca distància del salt de la Caula, datat inicialment del segle XVIII, pendent d’un acord de cessió a l’Ajuntament i, finalment, l’antiga central hidroelèctrica Can Genover, edifici cedit per Enher a l’Ajuntament que preveu rehabilitar-lo per donar testimoni d’un antic estil de vida.

L’embassament, al límit


Aquests darrers dies la vista que ofereix l’embassament de Boadella és magnífic, ja que fins i tot s’han hagut d’obrir les comportes a causa de l’espectacular creixement de les reserves. La setmana passada, el pantà es trobava al 93,98% de la seva capacitat, un creixement importantíssim en tan sols dos dies, ja que aleshores se situava a poc més de la meitat de la seva capacitat. Cal recordar que tot l’embassament és d’interès, però especialment la presa del pantà i les instal·lacions de Club Nàutic Darnius on hi ha un gran espai de lleure, a prop de l’embassament i s’hi pot practicar la pesca i esports nàutics sense motor. Si bé Darnius s’ha fet ben conegut per les persones amants d’aquestes pràctiques esportives,  altres atractius del patrimoni natural del municipi són l’església parroquial de Santa Maria que es romànica i presenta un estat de conservació  excel·lent o el castell de Mont-roig. Les restes són visibles des de tota la contrada, encimbellat al cim del mateix nom. La llegenda diu que la sang de la dama del castell i el seu amant, assassinats pel seu gelós marit, va tenyir les parets i les terres d’aquesta muntanya. La realitat és que el castell se situa en terrenys argilosos d’un viu color vermell que donen nom al pic i al castell i que van servir per fabricar els rajols del castell. Està documentat el 1070 i ha estat contínuament reformat a causa de les diverses guerres en les quals s’ha vist involucrat. En la ­dar­rera, la Guerra Gran, fou destruït i abandonat. S’hi pot accedir des de la pista forestal que comunica Darnius i Biure i acabar de pujar-hi a peu per assistir a les vistes d’un mirador incomparable. A tan sols 3 quilòmetres de Darnius, en direcció Maçanet de Cabrenys, hi ha l’ermita de Sant Esteve del Llop.
Maçanet és un dels pobles amb més encant de les muntanyes de l’Alt Empordà. Hi trobem la capella de la Mare de Déu de les Salines, situada a 1.100 m d’altitud, en un marc inigualable i amb un gran domini de l’Empordà, el Vallespir i el Rosselló. Encara que el sender té un pendent considerable, es tracta d’una excursió molt popular pels habitants del poble. Al costat de l’ermita hi ha un refugi on els excursionistes podran pernoctar i gaudir de les vistes. Maçanet, amb les seves velles cases envoltant l’església de Sant Martí i les seves nombroses hortes regades per les aigües del riu Arnera i l’aire fresc de les muntanyes, captivarà el visitant. Gràcies a la gran densitat de munta­nya, al llarg de la tardor, es poden trobar tota classe de bolets, castanyes i durant el temps de caça es disposa d’un vedat privat. Els castanyers han inspirat una fira anual per promocionar un poble cada cop més visitat per la seva riquesa natural excepcional.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Per descobrir

Deixa el teu comentari
La Reserva natural de La Fageda d'en Jordà és un dels indrets més màgics i bonics de [..]
De:
Fins a:

Rutes i excursions

Deixa el teu comentari
Pobles petits, emboscats, carregats de vida interior i envoltats de silenci els dies feiners. [..]
Deixa el teu comentari
Entre Palau-saverdera i Vilamaniscle, tot resseguint la falda de la serralada de Verdera [..]