Notícies | TV

Dibuixos animats

Bob Esponja pot generar "dèficit d'atenció" en els més petits

Alguns investigadors asseguren que el ritme de la sèrie animada és massa ràpid per als menors de 4 anys
13-09-2011 19:50
0 vots
Bob Esponja. Arxiu

Bob Esponja. Arxiu

Investigadors de la Universitat de Virgínia, als Estats Units, asseguren que la sèrie de dibuixos animats 'Bob Esponja' podria provocar problemes d'aprenentatge i "dèficit d'atenció" en nens menors de quatre anys, segons els resultats d'un estudi que publica a la seva últim número la revista 'Pediatrics'.

La investigació pretenia analitzar l'impacte immediat de la televisió en la capacitat d'aprenentatge dels nens petits, per comprovar si hi ha algunes sèries més "nocives" que d'altres.

Per això, van seleccionar a un grup de 60 nens menors de quatre anys que van ser inclosos a l'atzar en tres grups. A dos d'ells se'ls va projectar simultàniament 'Bob Esponja' i 'Caillou' - una altra sèrie de dibuixos animats que va a un ritme més lent -, mentre que als nens del tercer grup els van donar llapis per dibuixar.

Tot seguit, tots els nens es van sotmetre a diferents proves per avaluar la seva destresa mental, observant que els nens que van veure 'Bob Esponja' presentaven una conducta més accelerada i van obtenir pitjors resultats a les proves, en comparació amb els que van dibuixar. Així mateix, aquests i els que van veure 'Caillou', no van presentar diferències.

L'autora de l'estudi, Angeline Lillard, afirma a la BBC que aquest estudi mostra com alguns programes de televisió poden causar més danys que altres i generar dèficit d'atenció i problemes d'aprenentatge en els nens.

No obstant això, reconeix que no ha de responsabilitzar únicament a 'Bob Esponja' perquè hi ha altres programes de dibuixos animats molt ràpids que generarien problemes similars als nens. "El que veuen no té tanta importància, el problema és quant de temps passen davant del televisor", explica.

De fet, les conclusions destaquen que és responsabilitat dels pares evitar que els seus fills vegin programes de televisió d'un ritme ràpid, ja que afavoreixen el deteriorament immediat de la funció executiva dels nens.

D'altra banda, en una editorial adjunta a l'estudi, l'especialista en Desenvolupament Infantil del Children's Hospital de Seattle (EUA), Dimitri Christakis, recorda que els nens que veuen una sèrie com la de' Bob Esponja' estan "exposats a una mitjana de 22 minuts d'acció, un temps que pot resultar perjudicial per als nens més petits".

Els productors d'aquests dibuixos animats han refutat aquests resultats ja que, com reconeix el portaveu del canal de televisió Nickelodeon, David Bittler, aquests estan dirigits a nens de 6 a 11 anys d'edat i no als nens de quatre anys amb els quals s'ha realitzat l'estudi.

No obstant, ha criticat la mostra de nens que inclou l'estudi ja que entén que és petita, majoritàriament de raça blanca i de classe mitjana o alta. "És una metodologia dubtosa i no ofereix un resultat vàlid en què els pares puguin confiar", assegura Bittler.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (23:42 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Dimecres 27 Maig.

14,3%

TELE 5

12,3%

ANTENA 3

9,1%

TVE 1

8,1%

LA SEXTA

5%

CUATRO

2,8%

NOVA

2,6%

13TV

2,6%

FDF TELE5

2,5%

LA 2

2,3%

ENERGY

Veure números complets.