Notícies | TV

«Sense ficció» analitza l'origen i els perills de de l'extrema dreta

El documental «Amenaça totalitària» busca les causes que han fet créixer els partits xenòfobs
27-05-2019 22:31
0 vots
L'extrema dreta amenaça les bases de la democràcia. CCMA

L'extrema dreta amenaça les bases de la democràcia. CCMA

El programa Sense ficció (21.55 h, TV3) estrena aquesta nit Amenaça totalitària, un documental d'Albert Elfa i Ricard Belis que entra en el món de l'extrema dreta d'Espanya, Itàlia i Suècia, i analitza les causes del seu creixement. Des de fa uns mesos, l'extrema dreta causa pànic entre els demòcrates d'arreu d'Europa. Els partits de tall radical han aconseguit entrar a les institucions i marcar l'agenda política. El masclisme, la xenofòbia, el populisme, el patriarcat i l'autoritarisme són presents en idearis de partits que, no obstant això, sempre intenten mostrar una cara amable i no es consideren ultradretans.

Però la realitat és que l'arribada de formacions d'extrema dreta a les institucions ha tornat a posar sobre la taula temes que ja es creia que estaven superats. És l'agenda de l'extrema dreta que impregna partits i mitjans de comunicació. L'extrema dreta és present en pràcticament totes les institucions europees i del món occidental. On ja governen, retallen llibertats, assumeixen poders que no els pertoquen i ataquen l'estat de dret.

El documental Amenaça totalitària entra en el món de l'extrema dreta d'Espanya, Itàlia i Suècia, i analitza les causes del seu creixement: una globalització mal portada que ha anul·lat l'ascensor social i ha fet més grans les diferències de classe, uns partits polítics que no han sabut interpretar les necessitats dels més desfavorits i una extrema dreta demagògica que aprofita aquest buit, eleva a la categoria de problema la immigració i imposa una única identitat nacional, de la qual s'erigeix en salvadora i garantista.

Per analitzar el fenomen a Espanya, el documental viatja a Andalusia, on va emergir primer l'extrema dreta en unes eleccions, i visita ciutats com El Ejido, a Almeria, on, tot i tenir l'índex d'atur més baix d'Andalusia, el fantasma de la immigració que pren els llocs de treball i provoca delinqüència és el lema polític que ha fet guanyadora l'extrema dreta.

El documental radiografia els militants, simpatitzants i quadres de Vox a Catalunya, formats per una amalgama d'exmilitants del PP i de forces d'extrema dreta; des d'exnazis fins a feixistes i ultradretans. S'assisteix a mítings i reunions de Vox i s'entrevista alguns dels seus intel·lectuals, com Fernando Sánchez Dragó, autor del llibre programàtic i patriòtic sobre Vox i el seu líder, Santiago Abascal.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (02:33 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Diumenge 17 Novembre.

15,7%

TELE 5

10,3%

ANTENA 3

10,1%

TVE 1

5,9%

LA SEXTA

5,9%

CUATRO

3%

FDF TELE5

2,7%

LA 2

2,5%

13TV

2,5%

ENERGY

2,4%

NEOX

Veure números complets.