Notícies | Series

Las tres cares de La Veneno

La sèrie creada pels Javis ens acosta la història d'una de les majors icones del moviment LGTBI a Espanya
20-07-2020 15:07
0 vots
Las tres cares de La Veneno

Las tres cares de La Veneno

Any 2006. Una parella de joves està de matinada en un carrer de València fumant porros i reflexionant sobre la vida mentre juguen a l'Snake en un vell Nokia, quan apareix del no-res La Veneno, nom artístic de la vedet trans Cristina Ortiz, per demanar-los una cigarreta. No arribem a veure la seva cara perquè està en la penombra però n'hi ha prou escoltar-la un parell de frases per reconèixer-la de seguida, deixant atònits als seus interlocutors. Any 1996, una parella de reporters del programa 'Esta noche cruzamos el Mississippi" de Pepe Navarro es troba buscant alguna entrevista en exclusiva per al següent programa en una zona de Madrid on s'exerceix la prostitució al carrer. També, com per art de màgia, sorgeix La Veneno enmig de la nit per concedir aquesta entrevista en què ja s'entreveia la mina d'or que seria per al món de l'espectacle. La seva desimboltura, les seves respostes pujades de to i la seva natularidad davant la càmera ja hi eren. Les dues escenes corresponen a l'episodi pilot del biopic de la Veneno creada per Atres Premium, la plataforma de pagament d'Antena 3, pels Javis (el duo format per Javier Ambrossi i Javier Calvo). Són dos moments que serveixen per crear un halo de mite respecte al personatge. La primera escena es produeix en el moment de declivi de la Veneno, acabada de sortir de la presó i amb més de 100 quilos de pes, i la segona quan estava en tot la seva esplendor física i es disposava a iniciar el seu ascens a la fama per acabar convertint-se en icona del moviment LGTBI a Espanya.

La sèrie ha tingut una arrencada d'allò més accidentada a la plataforma, amb les suspensions del rodatge a causa de la pandèmia del coronavirus. A hores d'ara s'han emès dos episodis. El primer a març, el segon aquest mes de juliol. Els sis capítols restants els podrem veure després l'estiu, amb periodicitat setmanal i, per fi, sense més interrupcions. Del poc que s'ha vist ja es pot albirar que hi ha potencial per a una gran sèrie. L'arrencada ha complert amb les expectatives i deixa amb les ganes de veure'n més.

El motor de l'argument de la sèrie és una jove transgènere estudiant de Periodisme, Valeria (Lola Rodríguez), que després de la trobada que van tenir amb la vedette seus amics decideix embarcar-se en la seva recerca en els ambients trans de la capital del Túria, per acabar encarregant de la publicació de la biografia de la diva a la qual tant admira. Aquestes entrevistes serviran de marc per oferir-nos el contrast del que va haver de passar el popular personatge televisiu i la situació en què es troba la jove reportera. Aquesta biògrafa s'apropa ella des dels ulls d'una admiradora. Potser els propis Javis hagin projectat una mica de la seva mirada cap a un personatge que es va convertir en abanderada per dels drets LGTBI durant uns anys en què no era senzill sortir de l'armari des d'un plató de televisió.

Tres actrius trans són les que s'encarreguen d'interpretar a La Veneno a la sèrie: King Jedet per als seus anys de joventut; Daniela Santiago durant l'etapa en què va aconseguir la fama; i Isabel Torres l'encarna durant la seva decadència. A Paquita Sales, els Javis ja van dedicar un capítol dedicat a explicar per què cal que els papers de personatges trans siguin interpretats per artistes trans. Aquí s'han aplicat el conte i s'apliquen la seva filosofia per triplicat. Amb aquest repartiment, la sèrie gairebé podria rivalitzar amb 'Pose' de Ryan Murphy que aspirava a ser la producció televisiva amb major nombre d'actrius transgènere. La producció de FX ens mostrava la vida de la comunitat trans de Nova York durant els 80 i els 90, els anys de la sida i els estralls que va fer a la comunitat transsexual. Una etapa per la qual també haurà de passar la sèrie dels Javis, ja que en el segon episodi vam veure els anys (els 70) en què Cristina Ortiz encara era un nen anomenat Joselito a un poble d'Almeria anomenat Adra, així com els problemes que tenia amb la seva mare per la seva condició sexual.

Abans d'iniciar aquest parèntesi estiuenc per poder completar el rodatge, hem vist el moment en què Joselito fuig de casa per tractar d'iniciar una nova vida, lluny de l'ombra d'una mare controladora. La complicada relació amb la seva progenitora va estar present en les nombroses entrevistes que la Veneno va concedir a la televisió. Queden molts esdeveniments per repassar en aquests sis episodis que falten. La seva primera aparició televisiva abans del seu canvi d'identitat en el programa d'Andoni Ferreño 'Vivan los novios', com va viure els anys en què el VIH feia estralls entre les seves amigues, l'etapa en la qual es va convertir en assídua col·laboradora del programa de Pepe Navarro , l'incendi provocat en el seu habitatge per cobrar l'assegurança que la va portar a la presó, el seu retorn als mitjans i les circumstàncies de la seva mort. Tindrem teoria de la conspiració? Aquest llibre que la jove Valeria ajuda a escriure revelava que havia tingut relacions sexuals amb polítics i futbolistes. La seva etapa d'esplendor va durar menys anys que el temps de la seva decadència, acabant com una joguina trencada amb un destí tràgic. Amb aquesta història, els Javis es posen seriosos i tornen la mirada cap al costat més fosc de la fama. Hi ha moments per riure, altres per plorar i també per a la indignació.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (13:02 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Dimecres 21 Octubre.

16,8%

TELE 5

12,6%

ANTENA 3

7,3%

TVE 1

7,1%

LA SEXTA

4,6%

CUATRO

3,3%

24 HORAS

2,7%

NOVA

2,5%

LA 2

2,2%

FDF TELE5

2,1%

NEOX

Veure números complets.